Probiyotik yoğurt mayaları zararlı mı? Yoksa kullanmak şart mı?
- Mehmet Alıcıoğlu
- 28 May 2017
- 2 dakikada okunur
Öncelikle tabiki zararlı olmadığını hatta vücuttaki virüs, zararlı mikroorganizma ve patojenlerle savaşan bakterilerin probiyotik dost mikroorganizmalar olduğunu söylemeliyiz. Probiyotik yoğurt mayalari probiyotik yogurtlarin kurutulması veya yoğurt mayasina probiyotik dost mikroorganizmaların eklenmesi ile elde edilir. Eczanelerde de de saşe olarak satılan bu mayalar sağlıklı olduğunu doğrular nitelikte
Dr. Mehmet Öz bu konuyla ilgili bir araştırmasında vücut direncinin artırılmasında maya kaynaklı enfeksiyona bağlı halsizlik vb. Sorunlarin probiyotiklerle çözümlenebileceğini belirtmişti. Probiyotikler bagirsaklarda sindirime yardımcı olarak ve zararlı mikroorganizma virüs ve mayalarla savaşarak yararlı etkilerini gösterirler.
Normal yoğurt ile probiyotik yoğurt arasındaki fark probiyotik bakterilerdir.
Detaylar aşağıda;

Probiyotik bakterilere sağlığımızı olumlu olarak desteklediklerinden dolayı dost bakteriler adı verilmiştir. Bağışıklık sisteminin kurucusu ve koruyucusudurlar. Sindirim sisteminde aktif rolleri vardır. Bağışıklık sistemi dediğimiz mikrobiyota denilen bu organ sonradan oluşmuştur.Tüm yaşamsal fonksiyonların merkezidir. Bağışıklık sistemi sindirim ,solunum ,sinir ve dolaşım sistemlerinin senkronize olarak çalışmasını sağlayan bir organdır. Probiyotik bakteriler mikroplara karşı savaşan askerlerimizdir. Mikropların emilim esnasında kana karışmalarını engellerler. Onlara yaşama şansı vermeyip ,ölmelerini ve dışarı atılmalarını sağlarlar. Sağlıklı beslenmenin temeli olan probiyotik bakteriler sindirim sisteminin mükemmel çalışmasına yardımcı olurlar. Tüm vitaminlerin ,minerallerin ve antioksidanların emilimi ,özümsenmesi,sentezlenmesi ve üretilmesinde büyük rolleri vardır. Probiyotik bakteriler içeren Probiyotik yoğurtlar sağlıklı beslenmede çok önemli stratejik öneme sahiplerdir.Probiyotik bakterilerin çeşitli kombinasyonları ile bir çok çeşitte Probiyotik Yoğurt üretilmiştir. Probiotik yoğurtlar ,içeriklerindeki probiotik bakterilerden dolayı genel destek olarak her gün tüketilmesi önerilen bir yoğurt çeşididir. Bir hastalığın tedavisinde önleyici,koruyucu ve tedavileri destekleyici yönü uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Kemoterapi ve radyoterapi gören kanser hastalarının bozulan bağışıklık sistemlerinin güçlenemsi için sürekli probiotik yoğurtlar tavsiye edilir. Probiotik yoğurt mayasında normal yoğurt bakterilerine ilave olarak çok etkili olan güçlü probiotik bakteriler bulunur. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum ve Bifidobacterium animals ssp.lactis bakterilerinin her birinin mide ve bağırsaklarda hatta vücudun belirli bölgelerinde çok önemli görevleri bulunmaktadır. Bu Probiotik bakteriler ; Mide asidine ve safra tuzlarına karşı çok dayanıklıdırlar. Bağırsaklara tutunabilme yetenekleri bulunur. Simbiotik yaşam yani ortak yaşam özellikleri vardır. Patojenlere yani mikrop,parazit ve virüslere yaşam şansı vermezler. Sindirim sisteminde midedeki kimyasal dönüşümde aktif rol alırlar. Ağızdan başlayan mide ve bağırsaklarda devam eden besinlerin fermentasyonunu sağlarlar.Besinlerin tam sindirilmesini gerçekleştirerek tam beslenme sağlarlar. Vitaminlerin sentezlenmesinde ve minerallerin özümsenmesinde çok aktif görevleri vardır. Probiotik bakteriler fermentasyon sırasında laktik asit,asedik asit ve hidrojen peorksit gibi doğal antimikrobiyal maddeler üretirler. Ayrıca çok etkili olan doğal antibiotiklerde üretirler Bunlar Lantibiotikler ve bakteriyosinlerdir . Nisin, lacticin, subtilin, acidophilin, plantaricin, lantiyonin, laktisin probiyotikler tarafından sentezlenen bakteriosinlerden bazılarıdır. Probiotik bakterileri keşfeden Rus bilim adamı Elie Metchikoff 1908 yılında Nobel Tıp ödülü kazanmıştır.
Kaynak; http://www.dogadanbizim.com/probiyotik-yogurt-nedir
Comments