top of page

En sağlıklı gıda kaynağına en yakın olan gıdadır.

Poşet (sallama) Çay tehlikeli ise ne yapmalıyız?

  • Yazarın fotoğrafı: Mehmet Alıcıoğlu
    Mehmet Alıcıoğlu
  • 10 Oca 2017
  • 2 dakikada okunur

Bu konu son zamanlarda yine oldukça gündemde. Üreticilerin hepsini aynı kefeye koyan açıklamalarıyla zan altında bırakan profösörleri bu sefer gıda mühendisleri olarak haklı çıkaracağız. Çünkü Yurtdışı tüm kaynakları da araştırdığımda yüksek ısıda çözünmeyen bu çay poşetleri gerçekten plastik (polietilen) veya Epiklorohidrin(pestisit benzeri) madde içeriyor dolayısıyla poşet çayları mikrodalgada plastik tabakta yemek ısıtmaya benzetebiliriz.

Kısacası poşet çayın zararlarını, kansere neden olduğunu, İpeksi üçgen poşetlerde dahi plastik ihtiva ettiğini, sıcaklıkla bu toksin etkinin arttığını ve bu maddelerin çözünme sıcaklığının aslında kaynama sıcaklığından daha yüksek (120-140 derece) olmasına rağmen nasıl çaya toksin geçiyor sorusuna cevaben aslında bu maddelerin cam kristal hale 70-80 derecelerde geçtiğini, dıdısının karekökünün hipotenüsünün zararlarını birçok yazıda okuyabilirsiniz. Ama hala üretimi ve satışı yoğun bir şekilde devam eden bu poşetlerin aslında hiç bir araştırmada çaya ne kadar toksin sızdırdığını, sağlığa ne kadar zamanda nasıl bir etki ettiğini kanıtlayan ve hiç bir ülkede ciddi bir zararı kanıtlanmadığından (ülkemiz de dahil) yasaklanmadığını anlatan bir yazıya denk gelemezsiniz. Biz size olur da bu poşet çayların gün gelir zararı gerçekten açıklanır ve yasaklanırsa geçmişte tüketiklerinizden dolayı pişman olmayın diye önlemlerden bahsedeceğiz.

PEKİ OFİSTE, İŞTE ÇAY DEMLEME FIRSATI OLMAYANLAR NE YAPMALI?

-Eğer zaman zaman bir fincan çaydan hoş bir "ipeksi" çay poşetinden hoşlanıyorsanız, muhtemelen çok fazla endişelenmeniz gerekmez çünkü vucudumuz o kadar dirençli ki yıllardır zehir(sigara) içen biri bile yıllarca yaşabilmekte yani arada bir defa poşet çaydan çayınıza geçecek mikrotoksinleri vücut tolere edebilir.

NOT: Ekonomik davranmak için bir poşeti birkaç defa kullanmak daha fazla toksin geçişine neden olabilir.

-Ancak her gün birkaç kez plastik çay torbasından yapılmış çay içiyorsanız, vücudunuzun potansiyel olarak zararlı seviyelerde çeşitli kimyasallara maruz kalabileceği, özellikle de tek bir çay poşetinden ikinci bir fincan yaparak tutumlu olmaya çalışmanız durumunda Isı ile tekrarlanan stresle daha fazla toksin alacağınızı unutmayın.

-Gevşek yapraklı organik çayların daha fazla antioksan içerdiğini unutmayın.

-Oldu da ani misafir geldi evde sallama çay var "bu seferlik" dediniz içinizden çay demlenince poşetleri çıkarmayı unutmayın ne kadar uzun süre ısı teması o kadar çok sızma.

En iyi Önerimiz (Ben şartlar gereği sürekli çay demleyemem ve çayı sık tüketirim diyorsanız)

Kendinize güzel bir metal çay topu ısmarlayın. Genellikle sadece birkaç TL ye mal olurlar. Bir fincan çay canınız çektiğinde, topu en sevdiğiniz çayla doldurun ve kupaya dik olarak bırakın. Yada atmaya kıyamadığınız poşet çaylarının poşetlerini yırtarak metal topun içine koyarak demlemenizi yapın yeteri koyuluğa ulaştığında çayın tadını çıkarın, endişesiz olun.


 
 
 

Comentários


Follow Me
  • Facebook Social Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
bottom of page