top of page

En sağlıklı gıda kaynağına en yakın olan gıdadır.

Meyve sebzelerde MUMLAMA sağlıksız mı?

  • Yazarın fotoğrafı: Mehmet Alıcıoğlu
    Mehmet Alıcıoğlu
  • 12 Ara 2016
  • 3 dakikada okunur

Meyve sebzeler hasat edildikten sonra da yaşamaya devam ederler ve solunum işlemini sürdürürler. Meyvelerin aslında bozuluyor olması, solması, buruşması tam olarak bunun göstergesidir. Yaşam sırasındaki solunum şekerlerin parçalanmasıyla sonuçlanır ve ürün giderek canlılığını hızla kaybeder. Biz de böyle olursa özellikle narenciye meyveleri sık, bol, uzun sezonlarda tüketemeyiz. Ama günümüzde daha bol ve dayanıklı ürün tüketmemiz için teknoloji de kullanılarak dayandırma yöntemleri geliştirildi. Hasat sonrası toprak, kum, ilaç gibi kalıntıları uzaklaştırmak için yıkama işlemi yapılır buda gözeneklerin tamamen açılarak ürün solunumunun artmasına neden olur ve dayanım kısalır. Bu gözenekleri kapatmanın ve ürünü dayandırmanın bir kaç yöntemi geliştirilmiştir. Bunlar;

-Parafin kaplama

-Mumlama

-Difenilli kağıtla kaplama

-Kademeli sarartma (etilen gazı ile)

MUMLAMA; Bazı meyve ve sebzelere parlak bir görünüş vermek, meyve derisindeki gözenekleri kapatıp su kaybını, dolayısıyla büzüşme ve solmayı önlemek, dayanımı arttırmak için kullanılan yöntem. Kurumsal işletmelerde, bitkisel (yenilebilir-ama yenmesi tavsiye etmem) mumlar kullanılırken, merdiven altı işletmelerde yapay mumlama yapılabilmekte bu durumda mumlu olabilecek Meyve ve sebzeleri kabuklarını soyarak veya dokunduğunuzda parlak, yapışkan bir yapı hissederseniz mutlaka iyi yıkayarak tüketin. Meyvenin ömrünü 5 günden 15 güne kadar uzatabilen mumlama normalde doğal olarak brezilyada yetişen carnoboa ağacının reçinelerinden yapılmaktadır ve yenilebilirdir. Böyle olunca daha fazla ve daha uzun süre mandalina, portakal vb. tüketebiliyoruz.

MUMLAMA nın sık görüldüğü meyveler portakal, mandalina, elma, armut, ayva ve nar. Uygulandığı zaman zaman görünen diğer meyve sebzelerse şöyle; kiraz, şeftali, erik, badem, fındık, ceviz, tüm turuçgil meyveleri, üzüm, çilek, muz, mango, ananas, hindistan cevizi, pepino, sebzelerden şalgam, havuç, tatlı patates, patates, lahana, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, salatalık, kabak, patlıcan, biber, domates, kavun, ve mantarlar da mum gibi koruyucularla kaplanabilmekte.

Bu kaplamaların uygulanması, örneğin elmada bir bozukluğu azaltmak için kullanılabildiği gibi nem kaybı ve berelenmeleri azaltmak için de kullanılabilmektedir. Mumlamada kullanılan emülsiyon bir karışımdır. Sebzelerin kaplanmasında parafin, bal mumu, hidrokarbon, emülsiyonları kullanılır. İçinde doğal veya sentetik mumlar (balmumu, şekerpancarı mumu) bulunur. Mumlamada, mum sulu emülsiyonlar sıvı hâlde püskürtülerek veya batırılıp fırçalanarak uygulanır.

PARAFİN: Parafin petrolden elde edilen bir maddedir. Petrolün rafine edilmesi sonucu elde edilen parafin yağlıdır önce eritilip daha sonra dondurma ve yağlardan ayırma esasına göre elde edilir yeni teknolojide yağ oranı %20-%3 arası değişebilir.saflaştırma işleminde sülfat asidi ve kil kullanılır. Evdeki yaktığımız mumla çok benzer yapıya sahiptir.

DİFENİL EMDİRİLMİŞ KAĞIT:

Taze meyvelerin pazarlama ömrünü kısaltan diğer bir etkende mantarlardır. Havada uçuşan mantar sporları meyveler üzerindeki taze yara, bere ve çiziklere konarak hastalığı.başlatırlar. Meyvelerin mantar sporlarıyla kirlenmesi tek tek kağıda sarılmaları yoluyla en aza indirilebilir. Meyve ve sebzeler pazara hazırlanırken mumlamadan sonra difenil emdirilmiş kağıtlara sarılarak ambalajlama yoluyla depolama ve nakliye sırasında çürüme organizmalarının gelişmesi kontrol altına alınır. Difenil organik sentezlerde kullanılan bir hidrokarbondur.

KADEMELİ SARARTMA: Nem, sıcaklık, gaz geçirgenlik, ışık ve hava sirkülasyonu ayarlanmış odalarda belirli olgunlaşma seviyesine ulaşmış ve etilen ile olgunlaşmasını devam ettirebilen meyvelere uygulan piyasa ihtiyacına göre etilen gazı ile olgunlaştırıp sarartarak piyasaya sunulması işlemi.

KORUNMA YOLLARI VAR MI?

Armut ve elmadaki yağsak yapı ve tırnakla kazındığında çıkan beyaz tabaka parafinin kanıtı, Parlak ve yapışkan yapı ise mumlama kanıtı diyebiliriz sarartma pek dıştan anlaşılacak birşey değil ama ürün mumlama gördüyse muhtemelen ancak kanıtlanmış bir zararı yok yıkamak kesin çözüm olmayıp kabukları soyarak yemek en iyi çare. O zamanda hani bunun vitamini kabuğundaydı derseniz sadece mevsiminde (ki mevsiminde bile bu uygulamalar yapılabiliyor) ve parafinsiz meyve yemeğe çalışmalıyız. Genellikle yeşil yapraklarıyla mat renkli naturel ismiyle satılan meyveler tercih edilebilir. Elmada ise bir yöntemle mumlama var mı? anlayabilirsiniz;

Elmaların üzerine kaynar su gezdirin veya kaynayan su buharına tutun bir müddet bekleyin beyaz renkli kaplama ortaya çıkacaktır. Bunu Soda(karbonat) ve limon suyunu karıştırıp elmaların üzerine döktükten sonra ılık su ile fırçalayarak yada çitileyerek çıkarıp kabuğuyla yiyebilirsiniz veya videoyu izleyin Tıkla

 
 
 

Commentaires


Follow Me
  • Facebook Social Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
bottom of page