Küflenmiş gıdalar, küflenen kısım kesilip yenebilir mi?
- Mehmet V. Alıcıoğlu
- 29 Kas 2016
- 2 dakikada okunur
Pek çoğumuz özellikle salça, ekmek, yoğurt, peynir ve meyve sebzelerde küflnemiş gıdanın küflü kısmını kesip atarak kalanını tüketmeye devam ederler peki bu sağlıklı mı?

Gıdaların dışında noktacıklar,kadifemsi yapıda yada tabaka halde yeşil renkte oluşan ve kokladığımızda net algılanabilen küfler aslında gıdanın iç tabakalarında gelişmiş mantarların sporlarıdır. Yani dış yüzeyde gözle görünen küfün asıl kökleri gıda içlerine uzanır ve görünmezler. Burada aflatoksin, mikotoksin de dediğimiz zararlı hatta kanserojen olan bağışıklık sistemi, karaciğer, iç organlara zarar verebilen sporlar oluşur.
Burada aklımıza hangi gıdalarda küflü bölge kesilip yenebilir ?
Sorusu geliyor yada hiç bir gıda küflenince yenmemelimi? Detaylarda boğulmayalım ama şöyle bir mantık yürütebilirsiniz; dışı küflenmiş ama iç yapısı çok sert olan havuç, elma, lahana vb. sert klasik yada kaşar peynirler küflenen bölge min 2 cm kesilerek tüketilmeye devam edilebilir ancak bu gıdalarda bile nemli, özellikle kaygan bir yapı oluşmuşsa dikkatli davranmak gerekir. Kaymaklı yoğurtta kaymak kısmı çok yağlı olduğundan bazen hızlı küf gelişimi oluşuyor burada yine küf aşağıya doğru inmiş olabilir ama yeni gözlemliyorsanız kaymağını atıp yoğurdu tüketebilirsiniz. Unutmayın risk yine de var ve göremediğimiz iç mantarlar anında değil uzun vadede sağlığımızı bozmakta.
Yoğurt, krema, reçel, salça, ekmek,meyve suları gibi nemli ve su oranı yüksek, kırmızı et beyaz et sosis salam gibi et ürünleri, yumuşak sebze&meyveler özellikle dolapta arka tarafta unutulmuşlar (salatalık, domates, şeftali vb.) ve pişmiş tüm yemeklerde küflenme varsa o bölge kesilse bile gıda tüketilmemelidir.
Ekmekte istisnai olarak yeni başlamış beyaz yada açık mavi küçük hafif kabuk küflenmelerinde kabuk kısmı atılıp kalan kısım kızartılarak yenmek şartıyla tüketilebilir.
Yani 2 püf noktasını kullanabilirsiniz
Küflü kısmı kesip kalanı yemem için 2 soruyu sorun;
1-Gıda yapısı ne kadar sert ? (küf nemli ortamda geliştiğinden sert gıdaların içinde de nem olmadığından içe doğru yayılamaz)
2-Gıda orjinalinde nemli sulu bir yapıya mı sahip değilse bile sulanma var mı? yada kaygan nemli bir tabaka oluşmuş mu? (küf beraberinde bakteri de oluşmuş olabilir)

Öyleyse Maviküflü rokfor, gorgonzola ve stilton gibi küflü yenen peynirler zararlı mıdır?
Ailemizde geleneksel bilgileri olan bir uzman mutlaka vardır deneme yanılmayla hangi gıda zehirler bilirler hatta peynir küflenince ohh bol bol ye penisilin yerine antibiyotik yerine tüket derler ama iş sanıldığı kadar kolay değil çünkü küflü satılan peynirlerde küf birçok işlemden geçirildikten zararlarından arındırıldıktan sonra peynire katılır.Yani ham küf direk yenmemelidir. Küfü direk yemenin anında zarar verdiği çok az görülmüştür.Ancak uzun vadede yukarıdaki zararları doğurmaktadır. Küflü peynir sevenler özel üretilmiş peynirleri tüketmelidir. Evde kullanma tarihinden yada yanlış ortamdan küflenmiş peynirleri yukarıda bahsettiğimiz gibi
KÜFÜ ÖNLEMENİN 3 YOLU (detaylı gıda güvenliği yazımız için tıkla)
-İyi pişirme
-Doğru sıcaklıkta muhafaza (ürün tarihi dolmamışsa genelde soğuk zincir kırıldığından bozulma olur.
-Hijyen (Örn: ekmekleriniz sık küfleniyorsa ekmek dolaplarının içini haftada 1 kere steril (deterjanlı) yada sirkeli su ile silin) dolapta küflenmiş ürünleri hemen atın diğerlerine de geçecektir.
YORUM
-"Küf hastalık yapmaz" diye birşey yok küflü gıda tüketiyorsanız ve birşey olmuyorsa tamamen şans!!! zarar vermeyen küflerden yediniz demektir.
-Küfler genellikle anında değil uzun vadede özellikle karaciğere zarar verir.
-Bir defa küf yemekten birşey olmaz sürekli peyniri, yoğurdu, ekmeği, küflenince yiyorsak tehlikelidir.
-Ben eşeğimi sağlam kazığa bağlarım diyorsanız küfü görünce uzaklaşın.
Comments