Gıda zehirlenmeleri ile ilgili evde yapmanız gerekenler !!!
- Mehmet Alıcıoğlu
- 10 Kas 2016
- 2 dakikada okunur
Gıda zehirlenmeleri çoğu zaman evde basit mide bulantısı, ishal, kusma gibi ataklarla atlatılmakta olup durumun neyden kaynaklandığı bile farkedilmeden geçirilir ancak bu bazen ileri boyutta hastanede yatacak hatta ölüme neden olacak tehlikelere ulaşabilmektedir. Gıda zehirlenmesinden daha kolay etkilenebilecek ve bu nedenle ciddi şekilde hastalanabilecek yüksek riskli gruplar: Bebekler, çocuklar, yaşlılar, hamileler ve hasta kişilerden oluşur detaya girmeden aşağıdaki görseldekileri ihmal etmezseniz birçok riski ekarte etmiş olursunuz.

Genellikle gıda zehirlenmeleri bulaşmalar sonucu mikrob üremesinden kaynaklanır;
BULAŞMA NEDENLERİ VE ÖNLEMLER
Yetersiz el ve gıda yıkama; Çiğ gıdalara dokunduktan sonra, atıklara dokunduktan sonra, temizlik sonrası ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi iyice yıkayınız. Varsa dezenfaktan da elinize sürünüz. Sıcak su varsa sıcak suyun gelmesini bekleyin. Çiğ tükettiğiniz gıdaların çok iyi yıkandığından emin olun(sirke vb. detenfektan kullanımı yeşillikleri suya bir müddet sirkeyle yatırmak önemli ev usulü çözümlerden)
Yanlış çözündürme; Bazı gıdalar donuk olarak pişirilebilirken, bazılarının tamamen çözündürülmesi gerekebilir. Eğer gıda çözünmemiş ise gıdanın dışı pişerken içi sadece oda sıcaklığına ulaşabilir. Bu da gıda içindeki herhangi bir bakterinin tehlikeli seviyelere ulaşmasına neden olabilir. Gıdalar sadece soğuk dolaplarda çözündürülebilir ve çözündürüldükten sonra yeniden dondurulmaz.
Gıdaların ayrılmaması; Pişmiş gıdaları çiğ gıdalardan dolapta bile olsa ayrı ayrı muhafaza edin. Çiğ gıdaları tüketime hazır gıdalardan ayrı alanlarda ayrı ekipmanlarla hazırlayın.(farklı bıçak,kesme tahtası,bez kullanın mümkün değilse 2 ayrı grubu hazırlarken geçişlerde bu ekipmanları iyice yıkayın.)
Yetersiz Pişirme; Ülkemizde etlerin ve sebzelerin doğal floralarında içerdikleri mikrop oranları avrupaya göre çok yüksektir o yüzden kültür olarak çok pişmiş et yada yemek yeriz aslında yemeklerin iyi piştiğinden emin olmalıyız.
Soğutma soğuk zincir hataları; Pişmiş bir yemeğin dolaba girmesi süresi 1,5 saati aşmamalı,donuktan çıkardığımız bir et vb. ürün çözünmesi için gereken süre 1 saati geçmemeli marketten aldığımız yada evde dolaptan çıkardığımız bir ürünün soğutucu dışında geçirdiği zaman 30 dakikayı geçmemelidir.
PEKİ HANGİ SICAKLIKLARDA MİKROP GELİŞİMİ NASILDIR?
Tablo herşeyi size anlatacak; Ya gıdaların 5 ile -18 derece yada 65 derece üzeri bir sıcaklıkta kalmalı aksi sıcaklıkta 30 dakikadan fazla ve yukarıdaki kuralları ihlal ederek yaptığınız herşey mikrop üremesi ve gıda zehirlenmesine neden olabilir.

HANGİ GIDA, NE KADAR ZAMANDA, HANGİ BELİRTİLERLE ZEHİRLER ?
Aşağıdaki tabloda bu bilgiler bulunmakta gıda zehirlenmesinden şüphe duyduğunuz bir durumda yaşadığınız belirti ve başlama zamanına göre önleminizi almayı unutmayın!!!

コメント