Tropikal meyveler
- Mehmet Alıcıoğlu
- 11 Oca 2017
- 3 dakikada okunur
Bazen manav yada markette meyve&sebze raflarında yanından geçerken bu nasıl bir meyve ya? deyip ilk defa gördüğümüz, bazen sürekli gördüğümüz ama tadını bilmediğimiz, bazen almak istesekte nasıl yeneceğini bilmediğimiz için almaktan çekindiğimiz tropikal meyve sebzeler görürüz. Aslında beğenmesekte ölümlü şu dünyada bir kere de olsa tadına bakmak gerekir diye düşünüyorum. o yüzden bu yazımızda yabancı olabileceğimiz bu meyveleri tek seferde doğru yöntemle tüketmek için tropikal meyvelerden bahsettik. Afiyetle


•Pomelo : Çin Greyfurdu olarak da bilinen pomelo ülkemizde Ağaç Kavunu olarak da satılmaktadır. Turunçgillerin farklı bir çeşidi olan pomelo kalın ve sert kabukludur. Hoş bir kokusu olan pomelonun tatlı ve ekşi meyveli çeşitleri de bulunur.

•Pepino; Ana vatanı Peru'dur.Pepino kavuna benzer aromalıdır, meyvesinin eti sulu ve ince kabukludur. Meyvesinin içinde tohum bulunmaz ve meyvesinin tümü yenilebilir. Meyvenin ham hâli özellikle şeker hastaları için tavsiye edilir çünkü tam olgunlaşmamış pepino meyvesinin şeker oranı daha düşük olduğu için rahatlıkla kullanılabilmektedir.

•Hindistan cevizinin sert kabuğu altında beyaz yenilerbilir bir tabaka vardır ve bu beyaz tabakanın içerisinde de bir miktar su vardır. Su içilebilir yenen kısım rendelenerek pasta vb. Kullanılabilir.

•Demirhindi tibbî kullanılmasının dışında şeker ve tatlıcılıkta ve vücuda serinlik ve rahatlık verdiği için şerbet olarak kullanılır. Ayrıca, susuzluğu giderici, ve müshil etkisi olduğu da bilinmektedir.

•Deniz Börülcesi, deniz kıyılarında gel-git olan yerlerde sular çekildikten sonra yetişir.Tuzlu ve ekşi bir tadı olan deniz börülcesi oldukça lezizdir. Sirke ile beraber çiğ olarak ya da sarımsak, limon ve zeytinyağı ile karıştırılıp salata şeklinde tüketilebilmektedir.

•Kuşkonmazın çorbası, soslu garnitürü, salatası.tavası. Kuşkonmaz da Karbonhidrat, kolestrol ve yağ yoktur.

•Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılıyor. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen ve evde,balkonda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı Kumkuatdır.

•Carambola ya da yıldız meyve olarak bilinir. Tadı ekşi ve mütevazı bir miktar narenciyeye benzetilebilir. Karambola' yı kenarlarındaki hafif sert olan kısımlarını kestikten sonra enlemesine yıldız şekli oluşturacak şekilde kesebiliriz. Bu yıldız şeklinde kesilmiş olan Karambola dondurma, salata ve içeceklerde kullanılabilir çiğ olarak da tüketilir. Kabuğu ve çekirdekleri dahil her şeyi yenilebiliyor.

•Ananası çeşitli malzemelerle soteleyerek et yemeklerinde ,tavada biraz kızartıp üzerine karamel sosla Kek, cheesecake, pancake, pasta ve tartlarda; hem iç malzeme olarak hem de süsleme amaçlı kullanılabilir. Suyunu diğer meyve suları ile karıştırıp meyve kokteyli hazırlanabilir, meyve salatalarında kullanılabilir.

•Avokado kuşlar, kediler, köpekler ve tavşanlar için zehirlidir. Parmaklarınızla hafifçe bastırdığınızda İçine göçüyorsa, içindeki krema kıvamını hissedilebiliyorsa avokado olmuştur. Üzerine tuz, kırmızı veya karabiber ekleyerek limonlu veya meyve gibi yenebilir. Omlette peynir yerine avokado koyulabilir.

•Mango kesilirken yanlamasına değil, boyuna ve çekirdek hizasında kesilmelidir böylece çekirdeği kolaylıkla çıkacaktır.Mangoyu püre haline getirip içine pudra şekeri katarak başka meyve püreleri ile karıştırarak farklı peynir çeşitleri rendeleyerek cips ya da kraker eşliğinde tüketebilirsiniz. baharat ile harmanlayarak; birçok turşu, reçel, pekmez ve yemek yapımında kullanabilirsiniz.

•Yerelması Şeker hastalarının aradığı bir sebzedir. Rondoda çırpıp, çorbalara katılabilir. Yerelması sezonu boyunca(ekim-nisan), her yemekten sonra bir ceviz büyüklüğünde direk yenebilir.

•Zencefilin tazesi ve kurusu tüketebilir, zencefil tozu yada zencefil çayı yapılabilir.Zencefil tozu yemeklerde kullanılabilir yada toz zencefil bal ile karıştırılarak kullanılabilir.2 yaşından küçüklere zencefil tavsiye edilmez.

•Enginar seçerken ağır ve sert, yapraklarının açılmamış ve sıkı olmasına dikkat edilir.Enginarları çiçek gibi suya koyarak birkaç gün taze tutabilirsiniz.Çorbalarda, salatalarda, zeytinyağlı ve et yemeklerinde kullanılan enginar tek başına pişirilen bir sebze olduğu gibi bezelye ve iç bakla ile birlikte kullanılarak pirinçli dolma şeklinde farklı lezzetler de elde edilir.

•Kereviz alırken yapraklarının diri ve yeşil olmasına dikkat edilir. Kereviz çiğ ya da pişmiş şekilde de tüketilir. Bunlara örnek Kremalı Kereviz Çorbası, Kereviz salatası, Zeytinyağlı Portakallı Kereviz, Etli Kereviz Dolması.

•Papayanın bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır. Papaya meyve salatalarında, küp küp doğrayarak krem şanti ile kokteyllerde,tüm pasta ve keklerde hem iç malzeme hem de süsleme amaçlı kullanılabilir.

•Muşmula meyvesi ilk koparıldığında buruk bir tada sahiptir. Bir süre bekletildikten sonra yumuşar ve lezzetlenir. Bu şekilde meyve olarak yenilebilir.Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır.
[endif]
Yorumlar