top of page

En sağlıklı gıda kaynağına en yakın olan gıdadır.

Kuruyemişler ve 8 faydası

  • Yazarın fotoğrafı: Mehmet Alıcıoğlu
    Mehmet Alıcıoğlu
  • 17 Oca 2017
  • 3 dakikada okunur

Tazesi mi? kurusu mu?

Kurutulmuş ürünlerde tehlike var mı?

Faydaları yada zararları neler?

Ceviz fındık kayısı incir ?

Bu yazımızda Doktor yorumuna da yer verdik ; Çünkü kuruyemişlerin neredeyse şüphelenecek ve zararlı olabilecek bir üretim şekli ve fazla tüketilmesi ve aşırı tuzlu çeşitler harici kötü özelliği yok diyebiliriz. Hatta Kuruyemişler güçlü birer antioksidan olmalarının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirme, büyüme-gelişmeyi destekleme ve dikkat artırma üzerindeki yararlarıyla sağlık için vazgeçilmezdir. Vitamin ve mineral deposu olan kuruyemişlerin çeşitli kronik rahatsızlıklar ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığını azaltan etkisi bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur” denmekte.

Kuruyemişler, atıştırmalık olarak açlığı bastırmak ve vücudun sağlıklı protein ihtiyacını karşılamak açısından önemli faydalar sağlar. Kuruyemişlerdeki kaliteli protein, diyetin yanı sıra spor yapanlar için de yararlıdır çünkü vücuttaki fazlalıklardan kurtulurken kasların korunmasına yardım eder. Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan bu yiyeceklerin tüketim miktarlarına dikkat etmek ise çoğu zaman gözden kaçırılmaktadır. Çünkü yağ oranları genel olarak yüksek olan kuruyemişlerin dolayısıyla kalorisi de yüksek. Bu durumda kalori hesabı yaparak yenmeli;

HANGİ KURUYEMİŞ KAÇ KALORİ?

Bir avuç fındık (45 gr.) 286 kalori, Üç tane ceviz 78 kalori, Bir avuç fıstık (50 gr.) 265 kalori, Bir avuç kavrulmuş badem (45 gr.) 259 kalori, Bir avuç (30 gr.) beyaz leblebi 107 kaloridir.

Enerji veren, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderip hafıza üzerinde olumlu etkiler yapan kuruyemişler, ara öğün olarak bir porsiyonun üzerinde tüketilmemelidir. Ölçüyü kaçırmamak için küçük gramajlardaki paketler tercih edilebilir ya da bir kaseye konarak yenecek miktara sınır getirilebilir.

KURUYEMİŞLERİN 8 FAYDASI İSE ;

1-Besin içeriği yüksektir; Kalori: 173 Protein: 5 gram Yağ: 16 gram, tekli doymamış yağın 9 gramı dahil Karbonhidratlar: 6 gramLif: 3 gram E Vitamini: RDI'nin% 12'siMagnezyum: RDI'nin% 16'sıFosfor: RDI'nin% 13'üBakır: RDI'nin% 23'üManganez: RDI'nın% 26'sıSelenyum: RDI'nın% 56'sı (RDI: günlük alınması gereken miktar)

2-Anti oksidan zenginidirler.

3-Diet ürünleri olup doğru kullanımda kilo verdirebilir.

4-Kolestrol ve trigliseriti düşürücü özellikleri

5-diyabetik ve metabolik katkı

6-Enfeksiyon iltihap direnci,

7-Yüksek lif kaynağı (bağırsaklara yardımcı)

8-Kalp damar hastalıklarında etkisi

DOKTOR YORUMU;

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, yaptığı açıklamada, kuru yemişin insan sağlığına yararına ilişkin bilimsel yayınların bulunduğunu söyledi.

Ve...

"Kuru yemişin aşırı şekilde değil, ölçütlü tüketilmesi iyi kolesterolü artırır" diyen Türk, özellikle fındık, Antep fıstığı, kabak çekirdeğinin kanda iyi kolesterolün lehine bir artışa neden olduğuna işaret etti.

Bunun da kalp krizi ve beyin kanamasının nedeni olan damarlarda kireçlenmeyi azalttığını belirten Türk, şunları söyledi:

"Ancak kuru yemişin yararı, kesinlikle aşırı tüketilmesi gerektiği şeklinde değerlendirilmemeli... Aşırı kuru yemiş tüketmek sağlayacağı yarardan çok aşırı kalori alınması gibi bir sakıncaya neden olur. Bu nedenle ölçülü miktarda, günde bir sadece ’bir kaç çeşitten toplam bir avuç’ gibi ölçülerde tüketilmelidir. Bunun için de kuru yemiş tüketerek sağlığına katkı sağlamak isteyenler mutlaka kendi doktorları ya da diyetisyenlerle görüşmelidir."

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkanı Hasan Hüseyin Karapınar da Türklerin kuru yemiş tüketim alışkanlığının yüzyıllara dayandığını, bunun misafirperverlik kültürüyle birlikte topluma yerleştiğini dile getirdi.

"DÜNYA İKİNCİSİYİZ"

Türkiye’nin, tüm kuru yemiş çeşitleri baz alındığında dünyada en fazla kuru yemiş tüketen ikinci ülke olduğunu dile getiren Karapınar, "Bu, bizim kuru yemiş tutkunu bir toplum olduğumuz anlamına geliyor. Yapılan araştırmalar günde 50 gram fındık yiyen bir kişinin ömür boyu kolesterol sorunu yaşamayacağını ortaya koyuyor" dedi.

Türk toplumu olarak kebap ve hayvansal yağ ağırlıklı beslenmemizin zararlarını, kötü kolesterolün ilacı olan kuru yemişin bir ölçüde absorbe ettiği kesin."

Karapınar, Türkiye’de kuru yemiş tüketme kültürünün yaygın olmasının, ülkemiz insanı için bir şans olduğunu vurgulayarak, "Özellikle Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde 7’den 70’e insanlar sağlıklı kalmak için spor yapıyor. Biz ise toplum olarak hem sağlıklı beslenmiyor hem de spor yapmıyoruz. Bu şartlar altında kalp damar hastalıkları konusunda belki de tek umudumuz kuru yemiş" dedi.

Kuru meyveleri ayrı bir yazımızda inceledik okumanızı tavsiye ederim:

KAYNAK: http://www.hurriyet.com.tr/, milliyet.com.tr/pembenar, authoritynutrition.com

 
 
 

Comments


Follow Me
  • Facebook Social Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
bottom of page