top of page

En sağlıklı gıda kaynağına en yakın olan gıdadır.

Balık

  • Yazarın fotoğrafı: Mehmet Alıcıoğlu
    Mehmet Alıcıoğlu
  • 6 Eyl 2016
  • 3 dakikada okunur

Ne kadar zamanda tüketmeliyim?

Omega ne demek?

Hangi balıkları dondurmamalıyız?

Tazeliği gerçekten nasıl anlarım?

Alabalıktaki sümüksü yapı ne?

Av yasağı nedir?

Pişirme yöntemleri neler?

Bazıları için rakının vazgeçilmezi, bazıları için sağlık, bazıları haftada bir bazıları hiç. Balık önemli bir et ürünü ve yağ oranı kırmızı ete göre az olduğundan sağlıklı ama balık bile yağlandığında daha lezzetli olur. Marketten eve balıkta nelere dikkat etmeliyiz.

1-Balık alacağın yeri seç

2-Tazelik kriterlerini bil

3-Deniz mi? tatlı su balığı mı?

4-Kültür mü doğal mı?

5-Balıkların sezonunu bil

6-Balıkların kılçık ve pişirme şartlarını bil.

7-Muhafaza şartlarını bil.

8-Balık yerken ve yedikten sonra

-Balık aldığınız yerde öncelikle sirkülasyon yüksekse bayat balık ihtimali azalır ancak balıkları nerede beklettiği ve sevkiyat sırasında sağladığı soğuk zincir önemli çünkü balık zehirlenmeleri en tehlikeli zehirlenmelerden, balıkların buzun üzerinde sergilenmesi önemli sevkiyatı da strafor kutularda buzlu ve soğutuculu araçlarda yaptığını görüyorsanız bu harika.

-Balıkta kalite kriterleri ise solungaçları kahverengi değil kırmızı olmalı, derisine dokunduğunuzda gergin, sert, elastik yapıda olduğundan emin olun (balığın yapısal özelliği gereği yumuşak olması hariç alabalık,tavuk balığı gibi) gözleri parlak ve çökmemiş olmalı bunların balıkta bulunması balığın bozulmayacağı anlamına gelmez balık soğuk zincir dışında uzun süre beklerse bu kalite kriterleri bulunsa da bozulmuş olabilir bu durumda kokusuna bakmak gerekir.

-Balıklar Deniz ve tatlı su olarak ayrılır. Ancak burada deniz balığı kavramı balıkçılarda karışmış durumda aslında tuzlu su balıkları ve tatlı su balıkları diye ayırıp tuzlu su (deniz) balıklarını da denizde doğal ortamda yaşayan, kafeste (çiftlik) yaşayan diye ayırmak gerekir. Kafeste yaşayıp dışarıdan yemlenen balıklar kültür diye adlandırılıyor. Bu durum aslında tatlı su balıkları (göl,dere balıkları) içinde geçerli havuzda yetişen gölde yetişen alabalık gibi. Kültür balıklarda doğal yemli, suni yemli, toprak havuz gibi ayrımlara girmekte bunların ve

-Deniz, kültür balığı farkları neler? kültür balık sağlıksız mı yazımızda inceleyebilirsiniz tıkla.

Bu arada bana sorarsanız en lezzetli balıklar kültür olanlar (eğer denetimli bir besicilik yapılıyorsa) çünkü bana göre her etin lezzetlisi yağlı olandır hatta her yemeğin ve ürünün yağlı olanı daha lezzetlidir(kilo,tansiyon,kolestrol gibi sorunlarınız yoksa tabi). Burada çiftlik içinde denizdeki gibi özgür yüzemeyen balık kilo alır ve göbek yapar :) yağlanır lezzetlenir.Balıklardan yıl boyunca sıklıkla tükettiklerinizin en lezzetli olduğu aylar,

-Sezonları, kılçık yapıları ve pişirme önerileri yazımızda. Ama birkaçı şöyle; Hamsi Ocak, Şubat, Kasım, Aralık en lezzetli olduğu aylardır. İstavrit Sonbahar ve kış aylarında tüketilir ama Ekim ve Kasım en lezzetli olduğu aylardır. Lüfer ve çeşitleri Ağustos, Eylül, Ekim en lezzetli aylarıdır. Palamut Eylül’den itibaren de palamut gelmeye başlar. Sardalya en lezzetli ayları Temmuz-Ekim arasıdır. Barbunya ve tekir balığın en lezzetli zamanı Ağustos ile Ekim ayları arasıdır. Ekim en yağlı ve lezzetli olduğu aydır. Levrek Şubat-Mayıs arasında en lezzetli zamanıdır. Çipura Temmuz’dan Kasım’a kadar lezzetli olduğu aylardır. Ama en lezzetli olduğu aylar Eylül ve Ekim’dir. Detaylı bak

-Balık muhafazasında en önemli şey buzlama ve soğuk zincir, balığınızı aldıktan sonra uzun süre eve gitmeyecekseniz bir miktarda balığın üzerine buz isteyin. Buz istemediyseniz soğuk zincir harici geçirdiği sürenin 20-30 dakikayı aşmadığına dikkat edin. Diğer bir konu balık dondurma işlemi, artık ülkemizde direk donuk gelen ve çözündürülerek satılan balıklar mevcut, somon,uskumru,panga, sıklıkla donuk gelip çözündürülerek satılan balıklar kimi işletmeler bu konuda bilgilendirme yapıyor kimisi yapmıyor yada çalışanın vicdanına kalmış, siz satın aldığınız yere özellikle sorun ve balıkları sadece tüketeceğiniz kadar alıp asla geri dondurmayın. Donuk(-18derecede) bir balık 6-12 ay bekleyebilirken kültür balık dolapta(0-5derece) 3 gün deniz balığı 2 gün bekleyebilir.

-Balık yerken ve üzerine yoğurt yenmez vb. çok duyumlar almışsınızdır.Balık tazeyse yanında istediğinizi yiyebilirsiniz ki genelde balık yanında mezeler yoğurtludur. Peki bu nereden çıktı yoğurt yenmez balık bayatladığında ortaya çıkan ve zehirlenmeye neden olan maddenin yoğurt tarafından tetiklendiğine dair bir iddia vardır ama kanıtlanmış değildir.Balık bayatsa zaten zehirleyecektir ha belki yoğurt etki süresini kısaltıyor olabilir. Balıklar genellikle yağlı olduğundan midede bir bulantıya neden olurken balık içerisindeki fosfor kan şekerini düşürür hem bulantıya hem şeker dengelemeye en iyi gelecek tatlı tahin helvasıdır. Balığın bu özelliklerini ve mide asidine olan etkilerini azaltmak için limonlu yeşillikler ve az da olsa asitli içecekler işe yarayabilir.(Maden suyu da asitli içecektir.unutmayın:)

Ayrıca bazı bilgiler;

Av yasağı Nisan ortasında başlayıp eylülde son bulur, balıkları ve balıkçılığı koruma amaçlı balık yumurtlama döneminde balık neslinin devamı amaçlı uygulanır. Av yasağı dışında da yine nesli korumak amaçlı tür, boy,zaman, derinlik, mesafe ve av araçları anlamında da yasaklar gelmektedir.

Alabalıkta sıklıkla karşılaştığımız sümüksü yapı insanların içine bir şüphe düşürmektedir. Ancak mu mukoz yapı balığın savunma mekanizması olarak dış etkenlere karşı derisinde bulunan su dışında kaldığında salgıladığı sıvıdır. Balık sudan çıktıktan sonra ölene kadar ne kadar uzun dışarda kalırsa o kadar çok salgılayacaktır. Bu sümüksü yapı siz balığı alırken hale balık üzerinde ve balığı terk etmemişse balık yeni ölmüş demektir yani bayatlık yerine tam tersi tazeliğe işaret eder.

Omega ne demek yazımızda tıkla

 
 
 

Commenti


Follow Me
  • Facebook Social Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
bottom of page