Pastalar
- Mehmet Alıcıoğlu
- 24 Ağu 2016
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 11 Oca 2021
Pastalar, çikolata krizi girdiğinde veya doğum günlerinde akşam çayı yanında çocukların vazgeçilmezi.
Neler içerir ?
Nelere dikkat etmeliyiz ?
Riskler neler ?
Lezzet neye bağlıdır iyi bir pasta nasıl olur ?
Pastaların ömrü ve tazeliğini nasıl anlarız ?
Düğün, nişan pastalarıyla üst kalite pastaların farkı nedir?
Evde yaptığım kekler neden istediğim gibi kabarmıyor ?

-Yaş pastalar çeşidine göre çikolata, meyve, krema, krem şanti, pandispanya(keki), supangle sos, krokan, pralin, ganaj, kuvertür, fındık, fıstık vb. kuruyemişler, glasso sos, jöle ve yağ içerir. Ganaj, kuvertür, glasso sos, pralin çikolatanın farklı formlarıdır. Krokan ise karamelize edilmiş şekere katılmış ceviz, fındık, badem karışımıdır.
Yaş pastanın görüntüsü, parlaklığı ve meyvelerin tazeliği ve pastanın çökmüş bir yapıda olmaması kalite, tazelik göstergesidir. Bir pastanın genellikle ne kadar taze olduğunu direk meyvelerin tazeliğine bakarak (Muzlar kararmış mı? çilekler diri mi? vb.) anlarız, beklemiş bir pastada ilk kremasında çatlamalar olur ancak krema çatlaması her zaman bayatlık anlamına gelmez krema hazırlanışından kaynaklı bir hata da olabilir.(krema, şanti karışımının iyi ayarlanamaması gibi)
Düğün, nişan pastalarıyla üst kalite pastaların farkı nedir? Katların arasına giren krema mı yoksa şanti mi soslar çikolata sos mu yoksa supangle sos (kakao) mu? pandispanya tazeliği, içeriğine giren fındık, fıstık, draje, meyve vb. miktarları, patların kalınlığından, kat sayısına, krema yoğunluğuna kadar bir çok konu kaliteyi etkileyen temel unsurlardır. Krema ile şanti arasındaki temel fark nedir peki?
-Kuru pastalar İçeriğinde %40 ile 60 arasında çoğunlukla katı yağ kullanılan gevrek ürünler. Ürünler taze mi değil mi kısmını ancak bir tane tadına bakabilir miyim diyerek anlayabilirsiniz. Bu grupları evde ne kadar sürede tüketmeliyiz tıkla
-Kekler bu konuyu içerikler anlamında size bırakmayı daha uygun buluyoruz açıkçası bu işin uzmanı da ev hanımları, bir çok farklı türde ve pişirme özelliklerinde kekleri deneyerek uzman oluyorlar ancak kekim bir türlü kabarmıyor diyenler için bir iki taktik verebiliriz; fırın sıcaklığı önemli bir kriter 160-200 derecesi ideal gibi, diğer bir konu kaparmayı sağlayan karbonat(kabartma tozu) miktarı ve bu kapartma tozunun keke çok iyi karışması (yoksa kekin bir tarafı kabardı bir tarafı kabarmadı diyebilirsiniz) ve önceden fırının ısıtılması, fırına kek atıldıktan sonra oluşan buharın kaybedilmemesi, fırın kapağını açmak yada fırının hava kaçırıyor olması gibi kriterleri unutmayın. En önemli püf noktası ise şekerin yumurta ile iyice çırpılmasıdır. İyi bir kaparma için şeker ile yumurta çırpımı sonrası parmağınızla karışımı inceleyin elinize şeker taneleri gelmediğinden emin olun. Yumuşak bir kek ortaya çıkarmak isterseniz toz şeker yerine pudra şekeri kullanın ama bu durumda kekinizin ömrü azalacak ilk günden sonra hızlı kuruma yapacaktır. Satın aldığınız keklerin tazeliğini parlaklığından ve kuruma yapmamış olmasından anlayabilirsiniz. ufak bir not; Kek vb. kabartma tozu kullandığınız ürünlere az miktarda limon eklemeniz kabarmayı arttıracaktır.
Comments