Ekmekler
- Mehmet Alıcıoğlu
- 25 Ağu 2016
- 3 dakikada okunur
Ekmekler artık tek çeşit değil farklı unlardan farklı tahıllara hatta mayalanma şekillerine göre ayrılıyor. Peki nedir farkları hangisini tercih etmeliyim. Beyaz ekmek zararlı mıdır? Yada;

Ekmeklerle ilgili merak edilenler; Paketli ekmekleri farklı bir başlıkta inceledik Tıkla
Her esmer ekmek aslında içindeki tahılın renginden değil de hile yapılarak esmerlik kazandırılıyorsa sağlıklı anlamına gelmez. Detaylar aşağıda.
Karadeniz vb. ekmeklerde dış kabuk o kadar kalındırki ekmeğin bayatlamasına neden olan suyun uzaklaşması gecikir ve ekmek geç bayatlar bu durumda bu ekmeleri alır almaz dilimletmek suyunu(nemini) kaybetmesine yardımcı olduğundan yedikçe dilimlememiz tazeliği uzatır. Beyaz ekmek zararlıdır? hemen altta;
-Beyaz Ekmek (Normal Ekmek) Yani buğdayın dışındaki kepek alınarak öğütülmüş un su tuz maya "bu ekmek zararlıdır." kim diyebilir ki. Zararlıdır, Sağlıklıdır kelimelerini çok fazla gelişi güzel kullanmaya başlamadık mı? Daha az yararlıdır. Daha az sağlıklıdır demeliyiz belki ama kime göre; beyaz ekmek karbonhidrat, protein kaynağı dolayısıyla aşırı zayıflık sorunu olan bir insan için önemli bir nimet iken çölyak hastası bir birey için tabiki zararlı olabilir. (Max. tuz oranı kanunen Tüm ekmeklerde %1.5 tur.) Peki tuzsuz ekmek olur mu?tıkla
-Kepek Ekmek beyaz ekmeğin unu yapılırken buğdaydan uzaklaştırılan kepek şimdi bu ekmeğin içinde peki neden diyet yapan insanlar sıklıkla bu ekmeği tüketir ; Çünkü kepek liftir, midede mide öz suyunu çeker ve şişer dolayısıyla tokluk verir ve fazla ekmek yada yemek yiyemezsiniz, sonrasında da lif kaynaklı olduğundan depolanmaz yani hem kilo yapmaz hem kiloyu engeller. İçini beyaz undan yapıp dışına kepek süsüyle kepek ekmek satışı yapanlardan (bu %2-5 kepek oranı demek) bahsetmek gerektiği gibi üretene bağlı olmak koşuluyla %17-20 üzeri kepek oranı ideal kepek oranı olduğunu hatırlatalım, bunu fırınınıza sorabilirsiniz.)
-Tam buğday ekmeği beyaz ekmekte undan uzaklaştırdığım kepeği, kepek ekmeğine ekledim; e o zaman hiç uzaklaştırmadan direk kepeğiyle buğdayı öğüteyim, evet bunun da adı oldu tam buğday unu bundan üretilen ekmek te tam buğday ekmeği yani kepeği sonradan katılmamış kepekli ekmek (Burada kepek ekmek yapılırken içine giren kepek oranı daha yüksek olmaktadır. Bunu da unutmayalım)
-Çavdar Ekmeği artık farklı bir tahılla karşı karşıyayız çavdar ekmeği bol mineral kalsiyum magnezyum demek aslında bunlar yararlı ama depolanan maddelerdir. mekanizma şu; çavdar depolanan mineraller içerir dolayısıyla kepek ekmeğinin tersine kandırıcı bir tokluk yerine kalıcı bir tokluk verir ama depolandığı için kalorisi yüksektir. (Çavdar ekmeğinin tamamının çavdar unundan yapılamayacağını unutmayın fırınına göre %40 dan fazla beyaz un yada tam buğday unu ihtiva eder.)
-Bol tahıllı ekmek (7 tahıllı, çok tahıllı, paşa, balina, osmanlı, premium, rus ekmeği gibi isimlerle de anılır) Bu ekmekler genellikle 3 karışım un (çavdar, tam buğday, mısır unu) ve Keten tohumu, çörek otu, susam, ayçekirdeği, haşhaş, yulaf gibi öğütülmemiş tahıllardan oluşur. Yani besleyici kalorisi yüksek ekmeklerdir. Sağlık içerir ancak diyet yapan insanlara 1. sırada tavsiye etmek doğru olmaz. (Yüksek kalori zarar demek değildir. Ette de yüksek kalori vardır.)
-Ayrıca Baget roll kaiser gibi yabancı kaynaklı beyaz unla yapılan, çıtır satılan, çıtırlığını katkı maddelerinden (ciabetta plus) alan ekmekler vardır.
-Glutensiz ekmek çölyak ve vucüdü gluteni (buğday proteini) sindirimeyen kişiler için üretilen, gluten olmadığından kıvamı tutması için genellikle mısır unu, yumurta, yağ eklenen özel ekmeklerdir.
-Doğal mayalı ekmekler evde yaptığımız yoğurda benzer önceki hamurdan maya örneği alarak kabartılması sağlanan ekmeklerdir. Ekşi maya(doğal maya) tazeliğin uzun süre korunmasını, daha lezzetli, aromalı, ağır basan ekmekler üretilmesini sağlar. Doğallığa yaş yada kuru(instant) mayadan daha yakındır. Bu yaş yada kuru maya zaralıdır anlamına gelmez.
-Tuzsuz Ekmek Bu tanım hatalı bile olabilir tuz ilavesiz ekmek de diyebiliriz Ekmeğe dışarıdan tuz eklenmiyorsa tuzsuz ekmek oluyor ancak buğdayın yapısındaki tuzun varlığından dolayı dışarıdan tuz katmasanızda ekmek tuz içeriyor. Zaten şu anda fırınlar
kanunen max. %1.5 tuz oranıyla ekmek üretebiliyorlar.
Comments